Om

Ingen info ännu.Ur njutarens perspektiv

fortsättning dagbok

Studiebesök till Frankfurt. 2018-11/11-14

Denna vecka gick i energis tecken ända ner till Frankfurt i Tyskland, vi hade även sällskap av deltagare från Norge och Finland, besöket omfattade energianläggningar bestående av vindkraftverk, solenergi, flisanläggningar och distributions alternativ, alt gick ut på att frigöra värmeproduktionen från olja till att förvalta och ta till vara närområdets olika energialternativ. Studiebesöket varade i tre dagar och ingick i ett EU projekt.      Data på vindkraftverket                         Solpaneler                                  Höjd 164 m, ving diam. 131m. 

2018-10-18.

Klockan hade slagit fem gånger och jag var klar vaken, steg upp satte på kaffe hurran och gick till postlådan för att hämta Norrländskan, bläddrade tidningen under tiden medan kaffet kokade och kom fram till dödsannons sidorna,  ett mycket bekants namn fans bland de bortgångna annonsörerna och det är Erling Olsson, medan vi bodde i Gällivare så hade vi kontakt med varandra, vi träffades ofta på Domus varuhus, jag har många minnen om Erlings  berättelser och tiden när han ännu bodde i Rovavaara Jag tror att jag har publicerad några av hans berättelser i ett av mina tidigare hemsidor. Jag kan ännu se Erling gående med sin lilla ryggsäck på ryggen på väg mot Gällivare Centrum från sin bostad på Fjällnäs. Våra träffar blev färre sen jag flyttade till Hakkas och det blev en sorglig morgonläsning om hans bortgång. Vila i frid.

Dagens prestation blev som planerad, nämligen en årlig återkommande vandringstur, broarna runt, en hel del anslöt sig till den ca 8 km lång vandring som avslutades vid jaktklubbens jaktstuga där bjöds det på kaffe med dopp och, varmkorv med bröd, och tipsfrågeformulärets sista fråga ”antalet ärter i burken” skulle anges som sjunde frågan i tipsrunda formuläret som överlämnades.


Daikin 2018-10-06

Jag har även installerad en luft/vatten värmepump på vår fastighet, anläggningen är frostskyddad med Skoogs Glykol blå som ett skydd mot eventuella strömavbrott vid sträng kyla, det blir intressant att avlägga besparings resultalt om ett år. Värmepumpen är en Daikin monoblock på 7 kw.

Hakkasmacken. 2018-10-04

Bygget av skyltställningen vid södra infarten på E-tian till Hakkas är så gott som klar, vi började med form tillverkning på hösten 2017, fortsatte med med armering och betong arbeterna under sommare 2018 och nu under oktober månad är skyltställningen klar, ett av Gällivare kommuns snyggaste skyltställning.  Arbets ställningen snart på plats    Här rivs ställningen från skyltens
  på södra delen av pelarna.              norra del och  flyttas till södradel.

                                                                

Sommar fiket 2018-09-20

Skrövbron (sommarfiket) Var en hjälpreda med  byggandet av ett timmer förråd vid Skrövälvs bron intill E-tian, fiket  drivs av Gällivare landsbyggds ekonoimiska förening, medverkande är kringliggande byars och föreningars medlemmar och som har anställda skollovs ungdommar som sköter serverings arbeten.  

Vecka 34  2018-08-24 vandring till Dundrets västra topp.

Starten mot Dundrets västra toppen påbörjades från Kelva parkeringen, stigen går i skogsterrängen några kilometer innan man når trädgränsen och kalfjället börjar, sikten var inte det bästa gråmulet och näst intill risk för regn var förutsättningarna vid start, nådde trädgränsen vid elva tiden och tog oss en välbehövlig fikapaus med utsikten riktade både mot Väster och Norr. Påbörjade sista sträckan mot västra toppens rast byggnad, såg på långt håll en person som gick av och ann på toppen, när vi var framme vid rast byggnaden så vandrade tysken fortfarande fram och tillbaka och tydligen begrundade han utsikten det enda han frågade oss var om vi var svenskar. Från Västra toppen kan man vid klart väderförhållanden se Kebnekaise massivet. Tysken påbörjade sin vandring mot soldalen medan vi påbörjade vandringen mot Kelva. Regnet kom när vi nådde bilparkeringen vid Kelva.
  Rast paus på väg mot toppen     Stig markeringar                           Västra toppens raststuga  Vy från trädgränsen                     Vägen mot Porjus                         Ann-Sofi, Vilma och Kate vid
                                                                                                                      tallen på väg mot toppen.

Åter hemma. 2018-06-30

Efter en regnig och kylig resa i södern, åter tillbaka till Nuortikon och Lillsjön, i samma veva som sommaren återvänder till 24 graders stekande värme.

Tog mig en runda till hjortronmyrarna för att se hur hjortronen har utvecklat sig i den torra och insektfria naturen, och det såg inte lovande ut det blir nog ett dåligt hjortron år åtminstone i myrarna kring kojan och Lillsjön. Resten av dagen latade jag liggande på en solstol betraktande av solens påverkan av glittrande effekter mot sjövattnets yta.

  

Midsommarafton i Rättvik

Sverige resan har just nu på midsommaraftonen stagnerad i Rättvik i mycket blåsigt och regnskurs rikt väderförhållanden, trots det så var vi med på midsommarstångens resning till tonerna av Rättviks spelmanslag.
2018-03-26

Bilade till kojan och Lillsjön i Nuortikon, hade passerad Purnu och var på långrakan strax före vägskälet till Kilvo, såg på långt håll något konstigt som rörde sig på vägbanan, när jag kom närmare så kunde jag urskilja att det var fåglar, jag saktade och stannade bilen, nu såg jag att det var orrar i hundra tal kanske upp till 200 st. som hackade efter sandkorn från vägen, jag han inte ta några bilder förrän flocken helt plötsligt tog till Flygt, vad jag kunde uppfatta så var det både han och hon orrar. Jag har aldrig sett eller upplevt liknande flockbildning av skogsfåglar.

Väl framme vid kojan och Lill sjön så var det dags att påbörja med den vinter riklige nedfallna snön för att koma in i kojan, rökkåtan och vedboden. Mycket lite spår av skoter och djurlivet i naturen har säkert att göra med den rikligt fallna snön.  

   Rökkåtan i vinterskrud.              Snöskulptur Svan.


 


2018-01-12 

Har inte reklam utbudet i TV sändningarna gått för långt, lekte med att räkna ut sändningstiden av reklam under en sportsändning på Tv. Om vi förutsätter att vi tittar på några av dessa kanaler 3.4. 5.6.7.8.9.10.11 och12: an, under en kväll i ca 6 timmar, det innebär minst 60 ST avbrott för reklamsändning med en samman lagd reklamtid på ca 12–14 timmar, och då är inte kanalernas egna reklamtid för programpresentationer inräknade, vad får vi då ut av denna flora av upprepade reklaminslag  som Trivago, Kycklingburgare, Magnum, Milda, Samsung, Lendo, Pampers, Pepsodent, Nicotell, Flora, eller av hundra tal liknande återkommande reklaminslag, som dessutom saknar attraktions kraft. Det är tydligen sant som det sägs att för oss tv tittare så kan man visa all j-a skit och vi sväljer dessa utan protester. Tur att vi har Public service SVT 1, SVT 2, p1,p2,p3,p4,svt24, barnkanalen och SVT play, som inte påverkas av kommersiella eller politiska intressen och är fria från reklam. Men det finns politiker inom borgerliga partier som vill privatisera hela public servis till gagn kanske för sina egna intressen.

2018-01-07

Äntligen ser man slutet på helgfirandet för den här gången, om det ändå hade varit samma sak för snöandet och snöskottandet men så är ju inte fallet, vi får vänta oss mer snö, det sägs ju att det kommer 1/3 dels snö till jul så vi har att vänta ytterligare 1,6 meter, jag mätte snödjupet till 85 cm i går, hoppas bara att de gamla sägnerna inte besannas. Den som lever får se, God fortsättning på det nya året.Mellandagar 2017–12

Mellandagarna har man haft lugna gatan, lite snöröjning men mest så har man legat på rygg och läst två böcker, bägge böcker med anknytning till Hakkas med omnejd. Rastplats 58 författad av Peter Johansson och handlar om ”mordet på Carolin” samt boken med titeln ”marken” författad av David Väyrynen Hakkas, diktsamlingen ”marken” som har sina rötter i bygden.Julotta 2017

Strålande Julaftons morgon, termometern har sjunkit ner mot -20 grader och det är för ovanlighetens skull klart väder, stjärnhimlen lyser från en klarblå himmel.

Det blev att fira Julafton hos Marlene och Jerry i Gällivare, det var en tradionellt vanligt firande med skinka, revbensspjäll, köttbullar och en massa andra tillbehör på bordet, och givetvis hade Tomten varit snäll även detta år så det blev paketöppningar trots alla tidigare löften om förbud till julklappar.

På juldagen så besökte vi Julottan i Hakkas kyrka, lyssnade till det traditionella julevangeliet sen blev det Julotta kaffe på Bygdegården festvåning som tidigare år.    Borgrunds kyrka i Norge          Björk klädd i rimfrost                    Stugan inför Julen
    

Vecka 51  2017

”metoo rasar vidare, kändisarnas dolda talanger kommer fram i ljuset, mycket märkligt att det har mörkats från offentligheten så effektivt, eller har det varit allmänt känt och tillåtet inom etablissemangets kretsar, den som lever får se om det blir ”ändringar” med att klappa till ändan på medarbetare efter att publiceringarna har svalnat.

Annars går livet sin gilla gång, posten kommer med räkningarna utan avbrott som vanligt det enda som skiljer i dessa frakturer är beloppet, uppmärksammade fakturan från Vattenfall och gjorde en jämförelse 2015 – 2017 och det visade sig att elkostnaderna hade höjts med 45% under dessa tre år, och jämförelsen är baserad på en förbrukning på 5000 KW.

God Jul och ett Gott Nytt år önskar Webmastern.


            Kyligt vitt                               Riktig vintermiljö                      Solig vinter morgon

   Snöiga dagar 2017–12 vecka 49

Snön fortsätter att vräka ner från det grånande himlavalvet till stor förtret för oss som försöker hålla gårdsplanen någorlunda fri från snö eländet.

Har även gjort avslut på hjälparbetet i Willys vattenskadade hus, och det känns skönt men kanske mer skönt för Willy och Inger-Anna nu när alla inredningar är på plats. Min sista vaktmästare vecka denna period är snart över för denna gången, men jag tror ändå inte att jag blir helt arbetsbefriad från uppdrag framledes och det känns också skönt trots att alla julbelysningar är monterade enligt julhelgens traditioner.  
      Snöklädd granskog                 Villa ljussatt inför Julen            Ett kalhygge i vinterskrud.
              

Vecka 47/48 2017.

Inte bara snöandet har ställt till det rejält för många medborgare i detta landet, Metoo-kampanjen har verkligen rört om i grytan, många kändisar och makthavare har blivit tagna på sängen med neddragna byxor och ändan bar.

Har även i snöstormen tittat tv sändningen från Sverige demokraternas Landsdagar som gick av stapeln i veckoslutet, SD har aldrig varit mitt parti och framför alt inte efter deras Landsmöte, i deras retorik finns inte Sverige, nej inte en enda talare från talarstolen fick Sverige några erkännanden, alt var ett enda elände, äldrevården, sjukvården, skolan, fackföreningarna, för att inte tala om alla invandrarna, liksom SR radio/ tv som räknas som en korrumperad kommunistisk stat, att vara så bitter och så långt från verkligheten, måste vara ett rent helvete, kanske är det därför så många av Sverige demokraterna har svårt att anpassa till demokratin och samhället, de tror kanske att parlamentet är till för slagsmål med järnrör.  


  Kan vara en störd medborg.     Mycket mer tilltalande info.   Även renägare påtalas av SD. 


Vecka 47 2017-11

Plötsligt men inte oväntad så var snövintern här, vykortet är och blir likt alla tidigare vintrar, nu tar sig andra uppgifter över ens fritidssysselsättningar, framför alt att hålla gårdsplanen fri från det ständiga snökaoset.

Vi jag och Anders hade förbättringar och färdigställandet att utföra av Bygdegårds väggen och nu är det gjort, resultatet blev godkänd tyckte vi och fick stöd av Inge, Märit och Anni, men vi har redan påbörjat med ett annat projekt i förrådsdelen i bagarstugan där ska vi fixa till hyllplan för förvaring av förbrukningsmaterial, varor och verktyg bl.a. men det jobbet är inte tidsplanerad så det får ta sin tid.

 
   Solen strax ovan horisonten.       Björk klädd i rimfrost.          Saltsten inom jaktområdet.dagbok

 

Vecka 45 2017-11

Det har varit intensiva dagar även denna period, började förbereds arbeten för uppsättning av nya tapeter till vardagsrummet, lister, fönsterbänkar och alt hängande på väggarna demonterades, sen upp med tapeterna och sedan återmontering av övrigt material, passade på att ersätta befintliga golvlister med en kanallist med extra eluttag, så nu är det ordning och reda på elkablarna.

På måndagen på började jag och Anders med att riva en vägg på Bygdegårds festvåning, anledningen till vägg rivningen är för att utöka golvplats för bord och ställplats för servering alternativ. Det var ganska omfattande arbete väggen var byggt med dubbla spontade plank i 80 mm tjocklek med utrymme för isolering i form av sågspån, spontade virket var hopspikade med enorma handsmidda spikar. Det tog två dagar innan vi var färdiga med rivningen. Det återstår att färdigställa, och fixa de upprivna ytorna till ursprungligt skick.  Delar av väggen är riven            Väggen är nu helt riven          Några arbetsåtgärder återstår


Veckan har varit aktiv, jag har representerad 3 ST olika yrkes grupper i veckan , snickare, rörmontör och fotograf. En av bekantas hus fick en vattenskada och golven i kök, tvättstuga/pc, sovrum fick rivas samt värme och sanitära installationer. Medverkade även tillsamman med några andra personer i tillverkning av en gjutform till skyltställning som skall placeras i korsningen infarten till Yrtivaara - E-10 an i Hakkas, det blev ett rejält fundament L=4,0 m B= 1,5 m H= 1,0 m samt 2 st. pelare H =1,10 *1,0 m alt detta för att klara ev. stormvindar mot ett skylts yta på 16 m2.Men sen kom lördagen och då passade det utmärkt att ta sig en tur till kojan i Nuortikon med kameran inpackad i ryggsäcken och för ovanlighetens skull var det soligt värre denna dag.


  Sakta men säkert lägger sig      Men än speglar sig solen        Båtbäcken vid Nuortikon                                is täcket överst på Lill sjön          på vatten ytan.

2017-10-10

Vecka 40 har börjat sin sluträkning och vår resa mot Älvsbyn gick via Nattavaara, Jokkmokk, syrran firade sin 75:e födelsedag och vi är på väg till stundande tårtkalaset på Korngatan. Vidare sen mot Luleå för lite handel på Storhedens affärscenter, därefter gick färden hem till Krokvägen i Hakkas, väl hemma på måndagskvällen mötes vi av askrester av grannarnas villa som hade brunnit upp/ner under natten mot söndagen, det enda som påminde om villan var några fasadtegelväggar som stack upp ur askresterna. Grannarna hade verkligen haft det hett om öronen den natten, kusligt och som tur så blev det inga personer skadade.      May-Lise   1942-10-08

   Grattis på födelsedagen
 Vi kommer till tårtkalaset.

Kolvaktarens son 2017-10-05

Kvällen gick i Kolvaktarens tecken, besökte Bygdegården där gruppen Eld. Rickard Apelqvist, Katarina Larsson och Eva-Lena Björkman berättade om Dan Andersson korta liv och tolkade hans tonsatta dikter och texter. Det blev en mycket underhållande och väl regisserad kväll tack vare Rikard, Katarina och Eva-Lenas musikaliska presentation om Dan Anderssons f 6 april 18888-19 juni 1918.

Dan Andersson, 1917.

2017-10-01 Rastplats 58

Har just läst Peter Johanssons bok Rastplats 58 som handlar om mordet på Carolin, en mycket välskriven och lätt läst skildring av utredningen och upplösningen av mordutredningen på Carolina Stenvall, anknytningen till orten och människor som man är och var bekant med blir boken om mordet på Carolin mer än en intressant läsning.

Författare ger ingen bra förklaring varför inte Kurts och Anette iakttagelser från 13 september inte togs upp i utredningen trots att Kurt hade delgivit polishuset i Gällivare om iakttagelserna redan den 15 september, det skulle dröja 18 dagar innan Kurts och Anettes uppgifter från rastplats 58 besöktes och kontrollerades, det finns inga förklaringar i boken om detta dröjsmål, för det visade sig vara avgörande iakttagelser i mordutredningen, kanske rent ut sagt helt avgörande.

Från Hovrätts förhandlingarna beskriver Peter Johansson lite av Leif Silberskys, (stjärnadvokaten) tendens till arrogans mot Hovrättsdomen och åklagarnas bevisningar.2017–09. vecka 39

Denna höst har man färdats med bil på Sveriges sämsta vägsträcka, Palohurnas, Purnu, fram till och från korsningen Nattavaara vid Kilvo, vägsträckan har fått mycket stryk denna sommar p.g.a. vägarbeten mellan Kilvo - Gällivare, biltrafiken från Nattavaara till Gve har gått för det flesta över Purnu- Sadjem under pågående vägarbeten och det har slitit hårt på beläggningen, det har varit slalomkörning mellan stora och djupa groparna i den redan urusla asfalt beläggningen där  underhållet dessutom har varit mycket eftersatt.

Pendlarna/pendeltrafiken till  Gällivare från Nattavaara  via Kilvo får däremot en helrenoverad vägsträcka att färdas på, det återstår endast detaljer att färdigställa, sen är det bara att gasa på, men se upp för renar som tycks trivas att beta utmed vägrenen.


 

2017-09-20

Snart har man plaskat färdigt för i år, och det känns faktiskt befriande, tänk slippa vatten mättade flarkmyror och tätbevuxna lövträdsstråk samt överfyllda åar och vattendrag, det blir en stor kontrast mot att besöka Lillsjön och Kojan, sittande på kojbron och blicka ut över omgivningens färgsprakande naturfenorm med torrt på fötterna utan regnrock och benholkar, känner man sig frysen så är värmen bara bakom dörren till kojan och saknar man även kommunikationen så knäpper man bara på radion och lyssnar utbudet horisontellt liggande på britsen, det kan man säga är en del av livet som det känns i  nuvarande stund.            Vacker blomma                         Spegling av Lillsjön                         Betande Älgkalv.

       
2017-08-30

Många järn i elden har försenat uppdateringar av hemsidan, bärplockning, kojbesök, hjälp till grannen med hans Sorsele hus uppsättning, förberedelser inför älgjakten och många andra löpande arbetsuppgifter som det urusla vädret i många fall har saboterad. Nåja ingen större fara har det varit, tid har man däremot gott om, det är bara att gilla läget.

Det har däremot inte varit händelse fattigt uti den stora världens och inom landets politiska partier, nu har kampen om regeringsmakten inletts, nu börjar det att hårdna i replikerna och en och annan av politikerna har fått lämna arenan, samtidigt som amerikanska Donald Trump och Nord Koreas ledare Kim Jong un träter som barnungar i en sandlåda. Men än om det ser mörkt ut så kom det ett glädjebesked från regeringen beträffande lite utlokaliseringar från Stockholm och satsningar på tågtrafiken.

                        Grannens stuga snart klar.         Flygsnabbaren har flyttad.              Redo för ålgjakten. 

Marken 2017-08-20

Det börjar närma sig det ofrånkomliga, nämligen älgjakten, förberedelserna inför den fjärde september är i full gång, skygglapparna är på och inget får hindra eller störa medverkan i årets mest åtråvärda sammankomst. 

Men innan dess så besökte jag David Väyrynens presentation av hans bok med titeln MARKEN som gick av stapeln på Folketshus här i Hakkas, man kan säga att boken handlar om historiskt självbiografi med mycket historisk återblick med humor och eftertanke. Presentationen var mycket välbesökt med folk från när och fjärran.

Givetvis så gör man besök även på FB, i det forumet har förtrycket mot de mest utsatta människorna ökat i tyckandet, med samma retorik som flyktingarnas regeringar använde innan dom flydde för sina liv bl.a. till ex Sverige. Man hyllar SD med framtoning som påminner mycket om trettiotalets Tysklands och nazisternas valspråk. Man får kalla kårar när man läser vissa människors inlägg i Forumen.    Enligt SD, inte renrasiga.          Anmodan så jävla rätt.            Höstens mest jagade vilt.

Vecka 32-33.  2017

En tripp över veckohelgen gick mot kusten via Finland, testade Haparandas nya camping som ligger rakt nedanför centrum vid Torneälven, dagen till ära så var den glesbefolkad kanske därför att semesterperioden börjar vara över, campingen som drivs i kommunens regi fick godkänt betyg av oss.

Besökte även vänner och bekanta i Tornedalsbyarna, byar där man aldrig har satt sin fot tidigare, många av byarna var svåra att hitta via Ok-kartan men GPS: en hittar alltid rätt, så det blev en trevlig och icke vanlig veckosluts tripp.

Åter hemma så var det dags att närvara vid utvärderingsmötet av Skrövbrons sommarcafé som avslutades och stängdes för säsongen på söndagen den 13 aug. Alla rapporter talar för att sommarcaféet kommer att öppnas åter nästa sommar. Inge Helin och Bo Carlsson presenterade utvärderingsunderlaget och kommentarer från besökande gäster i gästboken, mycket nöjda gäster hade get sitt skriftliga uttryck i gästboken.  Sikfiskar statyn i finska            Skrövbrons Sommarcafe.  På en byggnad någonstans                           Kukkolaforsen.                                                                i Tornedalen, någon som                                                                                                                         inte är nöjd med tillvaron.

Vecka 32.  2017-08-08 

Jobb i sommarfiket vid Skrövbron, hjälpte till i köket med beställningar av smörgåsar och annat gott till rastande bilturister och sommargäster.    Svampbord för fikasugna        Ann-Sofi skötte köket.    Emma ansvarig för kassan.


Vecka 31.  2017

Fick fel beträffande årets Hjortronskörd, håller med personen från Harads som räknade upp alla orsaker till att det skulle bli dåligt med Hjortron i år, orsakerna skulle vara, kallt, lite sol, inga insekter för pollineringen bl.a. Det som stämde var vårens hjortron blomningen, men som Harads killen sa så är det ett av de bästa hjortronåren man har upplevt.

Besökte mina gamla Hjortronmyrarna i hembygds trakter och förskansade hjortron för årets behov.

Veckan har inneburit några dagars tillvaro i Kojan och sjön i Nuortikon, fiskade lite abborre och förberedde lite inför kommande älgjakt, i sommar har man saknat många av fågelarter som brukar häcka i holkarna runt sjön, även Lavskrikan har varit sparsamt framme som gäst vid kojan i sommar, det har kanske att göra med tillgång till insektsföda.
       Solsken över Lillsjön                          Fjärill i gräset                Flugsnappare intar holken

ecka 30. 2017.

Tog oss tid för en liten weekenden tripp till Sik festen i kukkolaforsen, sik festen är en fest med traditioner från medeltiden, siken halstras på gammalt sätt över öppen eld, fisken håvas på medeltida sätt från forsen, det är en delikates som man bara måste äta när man besöker kukkolaforsen. Helgen efter Jakob-dagen har siken av tradition börjat sin vandring upp efter Torneälven.


  Halstringen sköttes av               Sikhåvarstatyn utförd av          Bromsbitna renar på väg.                           Sven-Ove Lindgren.                    smeden Erik Vargtand.


Vecka 29–2017.

Väntar fortfarande på sommaren, några solskensdagar har man upplevt trots alt, men någon ryss värme som det brukar vara på försommaren har lyst med sin frånvaro. Har pysslat lite med huset och besökt kojan och Lill sjön i Nuortikon några gånger denna vecka. Gjorde en tur till Hjortronmyren och kollade hur det ser ut på hjortron tillväxten, ser ganska mörkt ut, men det finns hopp om i skogs bevuxna hjortron ställen om värmen och insekterna kommer. Vägarbetet mellan Kilvo och Gällivare ser ut att fortskrida och det dröjer inte så många månader till så får vi ratta på en helt ny vägbeläggning.   Namnlös blomma                              Bristvara i år                       Är det en Prästkrage?


En tripp med Husbilen 2017 vecka 27-28

Delarna till Husbilen anlände som sagt försenade, men nu är dom monterade och alt är däremot ok. Som planerad så styrde vi Husbilen mot Umeå, men gjorde en avstickare till Älvsbyn, där vi tog det rituella bastubadet som brukligt vid besök hos Maja o Per.

Resan gick vidare mot E-fyran och i riktning mot söder, en avstickare till Hemlunda och solsidan för lite fikapaus innan vi fortsatte till Buske för övernattning. Anlände Umeå och Stina som planerad, och stannade ett par nätter, vår resa var inte planerad för längre resa söderöver så vår resa fortsatte mot västerut i stället och så småningom mot nordväst och givetvis efter stopp och övernattningar på   campingar. P.g.a. det regniga och ostabila väderförhållanden blev det kortare uppehåll på campingplatserna än brukligt, i stället så blev det besök hos vänner och bekanta efter resvägen hem.     Anna o Agnes hus i Selsforsen,       och deras hund                Middag hos Anna o Agne.

Vecka 26.  2017–06

Leveransförsening av en detalj till husbilen blev en senareläggning av resan med husbilen mot söder, fördröjningen medförde ändå något gott, fick tid över att fixa till garaget som var planerad att utföras senare, nu tog vi tillfället i akt och utförde de planerade arbetet i garaget under tiden vi väntade på delarna, garaget fick en ny gummilist mot golv och vägg samt att golvet fick en ansiktslyftning med två lager epoxifärg i ljus kulör, fick även tid att besöka Kojan och Lill sjön i Nourtikon, konstaterade även att i samtliga fem fågelholkar runt kojan var det livligt värre.Garagegolvet efter målning     Vy från båtbäckens lombola.   Coop gubben utsågat ur ett

                                                                                                              trädstam                                               

  Båt reparation 2017-06-26/27

Offrade dagarna två till att repa båten, årtullar fästen hade spruckit och var i behov av förstärkning, fixade till detta med glasfiberväv som inbakades med epoxy baserad finspackel. Jag tror på ett lyckat resultat, fästena verkade stabila och hållbara. Hade några besökare på plats som assisterade själva   reparationen.


  Ann-Sofi, Vilma, Kate                Kate o Vilma                                Reparerad båt.

Midsommar 2017-06-23

Besökte midsommarfirandet på Gamla kvarn i Hakkas, fint arrangerad av Hakkas idrottsförening, midsommarstången kläddes och restes, sedan tog lekarna över med Sara Carlsson som lekledare, det erbjöds sysselsättning även för de vuxna som inte deltog i dansen runt midsommarstången, med korvgrillning, kaffekalas med tårta, lotteri och mycket annat smått och gott. Det blev inte det befarade dåliga väderförhållanden, snarare tvärtom blev det ett riktigt fint midsommarväder,


  Flitiga händer klär mid-           Sara leder dansen och lekarna     En okänd besökare.     
  sommar stången                       med besökarna.

Besök tandläkare 2017-06-19

Upp före Tuppen, det var dags att besöka tandkliniken i Gällivare, bokad tid 07.20. Besöket tog ca 40 minuter, sen var det bara att fördriva tiden tills affärerna öppnar kl. 10,00, listan var lång som skulle inhandlas, A-S hade sammanställd komihåglistan så det var relativt enkel handel utan att våndas över sortiment val alt var redovisad i listan.

Åter hemma vid ett tiden, hjälpte A-S med köttsoppa beredningen inför middagen, väntade några vänner som skulle göra oss sällskap vid middagsbordet, sen blev det tårta o kaffe som brukligt vid dessa tillfällen.


Dessa foton togs för sju år sedan i Spanska Torrevieja.

Ebbas studentdag. 2017-06-16

Det blev en hetsig dag, fick en avisering på en eftertraktad leverans som skulle anlända vid halvtolv tiden, samtidigt som vi skulle fira Ebba som tog studenten, nåväl det gick att lösa med några förskjutningar i tid för min del, jag hastade i väg med leveranser och sjösatte den med lyckat resultat

I dag firade vi Ebba som tog studenten, ut från Välkommnaskolan och upp på lastbilsflaket och vidare färd mot Gällivare som blev slutstationen, sen väntades presenter och förtäring hemma hos Marlene och Jerry med vänner och bekanta.

  Ebba som liten parvel.             Ebba med hunden Polly            Student Ebba 2017-06-16

Dag 2017-06-14
Åter ett besök till Kojan och Lillsjö i Nuortikon, för att hämta några stenskivor som vi kan ha användning hemma, passade på att fixa till utedasset med välluktande tvättmedel och gav även Kojan lite uppfriskning. Satt på den enkla bryggan och kastade ut draget med förväntningar på en jätte napp men som vanligt uteblev det, såg en stor meteorit med lång svans passera på himla valvet trodde först det var ett flygplan på mycket hög höjd, men kunde utesluta planet. I det molnfria himlavalvet borde många andra ha sett det oxså, få se om någon skriver om detta på medierna.

Hemkommen så fortsatte vi med att färdigställa den påbörjade Busk o blom planterings ytan vid Sorselestugan, så nu är snart den planerade åtgärds listan uttömd.


Fågelbordet                                     Skrövån                                        Sorselestugan

Lill sjön och Hakkasfallet 2017-06-10/11

Besökte Lillsjön och kojan i Nuortikon, städade omgivningen och krattade ihop nedfallna tallkottar som skall brännas när väderförhållanden tillåter, vädret är var strålande och inget att klaga över, termometern visade bort mot 20 grader.

Söndagen var inget undantag beträffande vädret, i strålande sol tog jag en tur till Hakkasfallet som är på skrövån ett mycket fint och naturskönt område med möjligheter till den som vill fiska och den grillbitna till grillplatser i utemiljö och inomhus.Nattlig solsken över sjön.           Kan vare en Flugsnappare      En nyfödd fjäril i gräset.

Skrövbron 2017-06-09

Fixade diskmaskinens vattenläckage i "fiket skrövbron" raststället, fiket kommer att öppnas måndagen 12/6, vägturisterna kan fr.om måndagen njuta och pausa med kaffe, drycker, laxsmörgåsar och lättare lunch tallrik med norrländska delikatesser. Riktade även in fisk rökeriet med rökmästare Kurt Olofsson bördigen från Storberget, Kurt kommer åter att stå som ansvarig för röding rökningen som tidigare år.
Plantering 2017-06-06/07

Dagens bedrift blev lite planering av jord på ytan närmast Sorselestugan samt plantering av tre st ölandstokar, det var fart på fågellivet på morgonen fåglarna skränade över att Ekorrungarnas hade tagit beslag på deras matbord, Ekorrarna hade tydligen kommit ut ur sitt bo för första gången och var nyfikna på det mesta i omgivningen. Grönsiskan fick sig en frö middag till slut.Promenad i Sangervaara 2017-06-05

Tog en promenad i det rätt så kylslagna sommarvädret, mot berget Sangervaara gick promenaden, trots det kyliga vädret så är fåglarna aktiva med sina bostads aktiviteter, den sena våren har inneburit att insekts måltider för fåglarna lyser med sin frånvaro, flytt fåglarna som har kommit ända från Afrika har nog svårt att hitta insekts föda, men kanske dom hittar alternativa födor ute i skogarna. Passerade en konstgjord sjö för avsett just för sjöfåglar, en ensam knippa simmade lugnt i sjön utan att visa några större aktiviteter, kojan vid sjön verkade inte heller ha varit välbesökt den senaste tiden, tog några bilder och vandrade vidare hem.
2017-06-01

Gjorde en tur till kojan vid Lillsjön i Nuortikon, det var full istäcke på sjön, det var bara att traska ut på isen utan risk att trampa genom isen, det ligger mycket snö kvar i skogarna framför alt på nord sidorna av skogspartierna. Får nog vänta ett tag till med krattandet runt kojan. Träffade på en nyfiken fjoling på hemfärden.
2017-03- 11

Åkte sträckan Hakkas-Sammakko-Hakkas av trekansloppen, det blev ca 14 km. första kontrollen vid Rautamyran serverades varm dryck, grillkorv, och vid vändstationen i Sammakko fanns det nyponsoppa, smörgås, kaffe/te. Vid Hakkas kontrollen serverades Fruktsoppa, smörgås, kaffe/te. Det var drygt 100 personer som deltog i Trekantsloppet enligt rapporter från kontrollerna.

Lars Törnlind var kontrollant i Sammakko. Skidstugan vid Sammakko kontrollen.2017-03-06

Körde upp skidspåret Sangervaara med sladd och spårrensaren, efter helgens skotertrafik så hade delar av spårlängden blivit på körda av skotrar och det behövdes förbättras, annars har skoter trafiken på skidspåret varit sparsamt störande på skidspåren. Skidspårs längden är ca 5,5 kilometer och kan köras både mot och medsols beroende på hur jobbig runda man vill ha. Åkerman medsols så undviker man den branta backen ned för Sangerberget.2016 vecka 43

En veckodag så fick jag ett telefonsamtal från vår eminenta konstnär Erling, numera en stockholmare sen årtionden, han ville att jag fotade en självporträtts tavla som han hade målat 1955 och som en bekant till honom, Tora Wikström hade köpt på femtiotalet, nu ville Erling att jag fotade porträttavlan och mejlade över bilderna, jag åkte över till Toras son Lars som numera är bosatt och ägare till fastighet där tavlan finns hängande och slutförde uppdraget.

Lars ville absolut bjuda på en kopp kaffe innan jag återvände och det blev en intressant kaffepaus det visade sig att Lars hade mycket av berättar talanger i sig som han delgav mig så kaffepausen det blev till en trevlig berättarstund.

Själv porträtt av Erling


2016-10-17

Tehres Johaugs doping.

Veckan har gått i dopingens tecken, Therese Johaugs dopings avslöjandet har verkligen rört om i grytan, det som man blir fundersam över, är varför många av våra elitidrottare är övertygat om att det har gått till som Therese berättar, att det handlar bara om ett misstag av läkare Fredrik Bendiksen som av misstag köpte den förbjudna salvan med clostebol trots att han i åtta års tid varit anställd av företaget som tillverkat salvan som Therese smorde sina läpparna med. Den före detta doping generalen Arne Ljungqvist och många med honom var helt säkra på att det är som Therese har berättad, så har det gått till påstår han och många andra med,, märkliga uttalanden, hur resonerade man när östländernas idrottare avslöjades med deras dopande, då var det annat ljud i källan och det med rätta, men i detta fallet så söker man förmildrade omständigheter till Thereses doping avslöjandet, tydligen gör man skillnader i bedömningar beroende på vilket land man kommer ifrån. Väntar på avslöjandet att man har av misstag smort in Dildon med clostebol salvan.

2016-10-07

Hösten/vintern närmar sig, tog en dagstur till kojan i lillsjön, iordningsställde kojan, båten och omgivningen för vinterförvaring, och det kan bli det sista året som jag får arrendera sjön, Svea Skog har för andra året annonserad området till salu, Svea Skog har lovat oss förhands besked om försäljningen har genomförts och i så fall till vem, detta för att berörda arrendatorer skall kunna vidtaga åtgärder för av etablering. Försäljningen skall vara utförd före denna månads slut.


Kvällsfoto från kojan i Nuortikon

2016-09-30

Fredagen 30 sept, tog vi sikte mot kusten och Luleå. nu var det dags för lite handel och titt på den nyrenoverade badrummet hos Kate, kunde konstatera att badrums arbetet var väl genomfört, sen bar det bar i väg till Storheden affärscentra för att trängas med andra lika sinnade besökare, med stafett pinnen i näven tog det ett par svettiga timmar att avverka shoppings turen, nå alt slutade väl även denna gång, fusklappen var väl genomgången ändå fram till sista posten och det var dags att lämna Storhedens affärer för denna gången.
Lördagen gick i lugnets tecken avslutade dagen med ett besök på en Kina restaurang med en tre rätters middag som sköljdes ner med en stor stark Norrland, mätt och belåten tog man ann resten av lördagskvällen framför tv apparaten hemma hos Kate. Söndagen, ja då var det dags för hemfärden, vi tog vägen över Boden, passade på att hälsa på våra dåtida grannar från Gällivare tiden  och som numera är bosatta i Torpgärden utanför Boden. Det blev fika och snack innan vi fortsatte mot Hakkas och E-10 via Morjärv.
2016-09-23

Gjorde ett besök hos en bekants husrenovering, vandrade runt i byggnaden men ägaren lyste med sin frånvaro, gick över till hans granne för en kort stund, innan jag återvände hem, väl hemkommen så var huset tomt och dörrarna var olåsta, jag gick ut via den andra dörren och trodde att A-S var ute vid någon av blombänkarna, samtidigt såg jag blodspår på bron, jag gick in i huset och tittade in rummen och upptäckte att det fanns blod på golvet i hallen, sovrummet och köket, och på diskbänken var det ganska mycket blod, förskräckt for jag ut för att leta A-S , när jag följde blodspåren mot vägen kom grannen springande och talade om att hennes man hade farit med A-S till akuten, för hon hade skurit sig i handen och det blödde kraftigt, jag kontaktade akuten och blev då informerad om skadan och det blev ett lugnande besked, tog lite ombytes kläder med mig när jag hämtade henne. Hon hade tappad den minsta av knivarna från knivsetet på vänsterhanden strax ovanför tummen  och knivspetsen hade olyckligt träffad en pulsåder, därav det kraftiga blodflödet, läkaren fixade sticksåret och vi åkte hem. Behöver jag tala om att jag var förskräckt.2016-09-15

Dagens prestation omfattades enbart av övervintrings förvaring av husbilen och fyrhjulingen, husbilen har fått rulla ca 700 mil denna sommar, ofta på utmärkta vägar i stort sett i hela landet, undantaget har varit och är fortfarande här i närområdets vägnätet E-10 - Palohuornas - Prnu - Kilvo-Gällivare, under våra 700 mils resa så har vi inte, trots pågående vägarbeten påträffad så undermåliga pågående vägarbeten och underhåll. Jag är säker på att liknande vägarbete som på  vägsträckan Kilvo-Gällivare skulle aldrig få förekomma på  andra vägbyggen i södra delarna av  Sverige, att vi sen accepterar den typen av vägbyggen med grovt makadam på hela sträckan med en massa punkteringar som följd är en gåta. 

2016-09-13

Mellan varven "att ta reda på köttet som ett måste, även under pågående jakt" så fanns det ändå plats för lite fiske också, även lite tid för persedelvård som många gånger blir eftersatt. Mitt pausande blev kojan i lillsjön, passade på att fiska lite med en av jaktkompisarna, det blev inga stora fångster men så pass att smaklökarna fick annat än älgköttets sälta. Det blir att ta i andra aktiviteter här framledes, så nu är det dags för en tids break gällande älgjakten.


   Öring och Abborre går väl an.      Bosses hund Hero                                 Lillsjön i skymning

Jakteen 5;dag 2016-09-10 

Älg Jaktens 5:e dag samlades jaktlaget som vanligt vid slaktbodan kl 06,00, när varje jägare hade fått sig tilldelat pasställen och gällande uppgift för dagens jakt, så skingrads jägarna för att ta sig  ut till sitt till sina utdelade pasställe och Älgtorn, medan hundförarna inväntade klartecknet "att alla är på plats".
Ganska snart blev jaktlaget varse om att det finns Älgar inom området, många av dessa var ko med kalvar som vi hade kommit överens om att spara  till oktober jakten i stället.
Dagen fortlöpte, och rapporterna inkom i jämn takt om Älgnärvaro intill eller inom jakt gränserna, och plötsligt kom det rapporter från en av hundförarna att en ganska stor Tjur var inom området och att hunden hade fått vittring på djuret, ekipaget tags sig vidare norröver och i riktning mot en av våra Älgtorn där passkytten avslutade älgens fortsatta färd med ett välriktad skott, sen påbörjades arbetet med att forsla älgen till slaktbodan  för grov styckning,  duggregnet ökade till ihållande regn när slakten var över och köttet var upphängd,  jägarna tog sig hem, ganska nöjda med dagens jak

     I väntan på transport                   Skytten poserar med bytet        Grovstyckning påbörjad             


Vecka 36  2016-09-08

Äntligen är det många jägare som tänker när älgjakten påbörjades på måndagen, jaktdagen började med frost på många håll inom jaktområden, även inom vårt jaktområde var det minusgrader i luften med växlande molnighet och uppehåll och det fortsatte även under tisdagen men sen komm värmen, onsdagen började med tio graders värme och steg upp mot sexton grader till em.
Som alltid är man förväntansfull när man har tagit och besatt passet, knäppt på kom,radion och meddelar  hundförarna att man är på plats sen börjar man spana ut i terrängen och väntar på att höra hundskallet och då blir det extra spännande att sitta på pass och vara passkytt helst om hunden kommer drivande med älgen nära och inom  skotthåll från älgtornet. Ungefär så där är det från år till år märkligare är det inte, efter alla års medverkande i jakten så har det blivit mer en vardag än ett upplevelse med prestation.
Vecka 35  29/8-3/9  2016

Det blev en intensiv vecka, jaktområdet i Nuortikon fick ett nytt älgtorn och en förbättring av övergångs stället för fyrhjulingen över ett flarkställe, sen bar det i väg till gamla Sarvis, hjälpte BMW och Benny med det påbörjade utbyggnaden av hallen och huvudentren, det gamla plåttaket revs för att komma åt för isolering  med 2 *100 mm isolering, gamla plåtarna ersattes me nya. Vattenledningarna till badrummet som har frysit under den kalla årstiden fick en genomgång till förbättring av skydd för frysrisken.

2016-08-28.
Natten har varit kylig, temperaturen var vid sex tiden 0,5 grader, det verkar bli en solig dag, solen har redan tagit sig upp över horisonten och det är dags att göra sig i ordning för det stundar till lingonplockning på förmidagen, ....Efter ett par timmar hade vi fullt våra hinkar och det bar i väg hem för att rensa bären.2016-08-22
I dagarna två har jag bytt ytterdörren till huset, med ett långt/smal fönster i klarglas som ger mer ljus in i hallen, det blev ett godkänt och lyckad resultat av dörrbytet.

2016-08-16
Sommaren är snart ett minne blott, det
har varit mycket varierande sommar månader från regn o rusk till varma härliga sommar dagar, jag liksom många andra har ägnat en hel del av sommaren till aktiva arbetsuppgifter både till de planerade och oplanerade aktiviteter inom byggbranschen, mest som aktivt stöd till kompisar och vänner. Nu stundar älgjakten och semestern tar över sommar
aktiviteterna.


0 kommentarer | Skriv en kommentar